tirsdag 20. april 2010

Tøffeloppskrift

Nå tenkte jeg endelig at jeg skulle dele denne oppskriften med dere. Man trenger garn, strikkepinner i strl. 5mm/5,5mm, heklenål strl. 4,5mm
og en storøyd nål. Jeg har brukt ca 100g svart, 30g lilla og litt restegarn.
Det er viktig at garnet er 100% ikke-superwashbehandla ull,
slik at det tover. Konseptet med tøflene er i utgangspunktet svært enkelt. Hver tøffel er bygd opp av 8 kvadratiske ruter, som syes sammen og toves i vaskemaskinen. Jeg pleier å forme de til foten mens de ennå er våte, da blir passformen mye bedre.
Heklerutene består av 5 runder tradisjonelt "oldemorsrute"mønster. Til strikkerutene legger jeg enten opp 18 masker og strikker 16 riller, eller legger opp 19 masker og strikker 32 pinner hvis jeg strikker glattstrikk. Strikker man glattstrikk synes ikke strikkemaskene så godt, noe som selvsagt kanskje er finere, men også mer tidkrevende (om noe ved disse tøflene kan kalles det..). Når jeg lager slike tøfler pleier jeg å variere med disse teknikkene, men holder meg til ruteantall, strikke-/heklefasthet og mål, så variasjonene blir nærmest uendelige.
Vanligvis lager jeg seks ruter nedover og feller av. Plukker opp masker på venstresida av den nederste ruta, og strikker deretter to ruter til, slik at remsene ser ut som en L når de ligger på bakken med rettsida opp:
Deretter bretter jeg den lengste delen av remsa over den korteste, slik at den svarte hjørnelappen ligger underst av de to som er doble. Nå ser tøflen ut som en opp-ned-L:
Når jeg har gjort det vrir jeg den lengste delen enda en gang ved å brette den ene lillalappen diagonalt. Da ligger delene mot hverandre, og disse skal sys sammen. Når man syr er det lurt å ha i bakhodet vrangsida nå vender utover, fargen på garnet man syr med bør være rikitg og viktigst av alt: lappenes størrelse skal matche sånn noenlunde. Selv om jeg har strikka en lang, svart remse her, er jo egentlig remsa satt sammen av mange kvadrater. Når jeg syr en heklalapp mot en strikkalapp synes jeg det er kjekt å telle riller i strikkelappen, slik at jeg er sikker på at jeg ikke tar med for mange eller for få riller på hver lapp.
Når man har sydd sammen slik som på bildet over, vender man den siste lilla lappen oppover slik:
Her har jeg dessverre vridd bildet litt, men jeg håper dere ser hvordan jeg har gjort det. Øverst, midt i disse lappene kommer til å bli midt oppå foten. Sy sammen med matchende garn.
Deretter syr man de siste delene sammen ved å legge lappene som stikker lengst ut fra det som nå har blitt tøffelen langs hverandre, og mot midten, og med en klaff opp.
Når man er ferdig (og eventuelt har hekla en kant rundt toppen) vil det altså se omtrent slik ut:
Etter at alle tråder er festa slenges de inn i vaskemaskinen. I min maskin ble disse tøflene seende slik ut etter en 40gradersvask med Milo:

5 kommentarer:

torun sa...

Yey, den oppskriften kan jeg faktisk. Selv om jeg bare hekler fram og tilbake, så det blir ikke fullt så avansert.

Gleder meg stort til hekle/strikkekurs til sommeren!

Bundingen sa...

Dette var en morsom variant av firkanttøflene, og så fint som sammensyinga er forklart. Artig å kombinere hekling og strikking. Dette skal jeg prøve. Lykke til med konkurransen!

Anonym sa...

disse var knallfine :))
synd jeg ikke skjønner helt hvordan de skal sette sammen.

Anonym sa...

Hva slags garn har du brukt ? :) jeg bruker arctic fra europris som pinnenummer tilsvarer 5-6.. også la jeg opp 20 masker, men jeg synes det ble så lite.. :)) kjempefine tøfler!! Er det samme garnet også på de heklerutene? for da tror jeg ihvertfall ikke det blir så mange omganger rundt slik du har det.

strikkelisa sa...

Takk for kommentar, Anonym!
Jeg kjenner dessverre ikke til det garnet, men dersom det er 100% ull og er egna til 3.5/4mm pinner, bør det gå veldig fint.
Ettersom man gjerne strikker med litt forskjellig fasthet, og ettersom alle vaskemaskiner i tillegg tover svært forskjellig er det vanskelig for meg å gi deg konkrete tips.
Det best tipset mitt er nok: prøv deg frem. :)
Og husk at det ikke går an å reversere en toveprosess, så det er lurt å tove litt og litt.
Lykke til!
:D