tirsdag 12. oktober 2010

Baby Surprise Jacket

Den fantastiske Elizabeth Zimmermann (1910-1999) er nok mest kjent for å ha revolusjonert den moderne strikkekunsten gjennom skriftlige utgivelser og instruksjonsserier som ble sendt på Amerikansk fjernsyn. Hun har gitt ut mengder med strikkerelatert lesestoff, oppskrifter, maler og tips, og i dag ville jeg virkelig gitt gull for å ha hatt muligheten til å følge med på jevnlig sendte strikkeserier på TV!
Ettersom Elizabeth ikke likte montering, sying og felling, inneholder de fleste av plaggene hennes minimalt av denslags, noe jeg merker at jeg kan sette stor pris på! Hun kjempet også for å innføre den kontinentale strikkemetoden (også kalt den tyske -den de fleste av oss bruker i Norge i dag) i USA, ettersom hun mente at den er langt mer effektiv. Som noen av dere kanskje har merket (sett på instruksjonsvideoer på Youtube eller liknende) er det fremdeles vanlig å strikke "tungvint" i USA i dag. De bruker venstrehånda til å legge garnet over den høyre strikkepinnen hver gang de skal strikke en maske, rimelig ineffektivt, spør du meg.
ENDELIG har jeg bestilt meg boka jeg har lengta etter lenge, The Opinionated Knitter av E. Z. Dette er i hovedsak en samling nyhetsbrev som hun utga mellom 1958 og 1968. Nyhetsbrevene er nydelig forklart og satt i sammenheng av datteren til Elizabeth, Meg Swanson (også en strikkekjendis hvis navn det er verdt og merke seg).
Elizabeth utviklet en rekke matematiske formler som gjør det superenkelt å designe sine egne plagg med hvilken som helst garntykkelse, pinnestørrelse og i hvilken som helst størrelse. Hun er simpelthen genial, denne dama, og hun oppfordrer alltid leserne sine til å være dristige, prøve ut egne design og utvikle egne og bedre metoder (om de finnes).
Det designet jeg har tenkt lengst på å prøve ut er den søte Baby Surprise Jacket, og i løpet av de siste ukene har jeg strikket en hel haug. De er avhengighetsskapende, og nyyydelige.
Denne jakken er omtrent i strl 3-6mnd. Jeg har strikket den i Drops Delight på pinne 3,5 og brukt fiskeknapper fra Stoff og Stil. Mottakeren er allerede informert, og jeg håper den vil innfri alle forventningene vi har til den.

1 kommentar:

Miranne sa...

Så mange fine du har laga!
Heilt enig - veldig vanedannande. Det var desse som fekk meg tilbake til strikking etter mange år som rein quiltar. Var så nysgjerrig på den geniale jakken etter å ha sett Jared Flood sine flotte BSJ av handspunne garn. No har eg tenkt meg i gang med ein ny - ser at det er ein knitalong på gang på BSJ-gruppa her inne.